Poëzie inspireert Rachmaninov in 'Fantasie (Suite nr. 1) voor 2 piano’s, Op. 5'

Cedric Troispont

master uitvoerende muziek klassieke muziek

 • Op mijn masterproef zal ik werken uitvoeren van componisten die zich in de romantische, laatromantische en post-romantische periode situeren.

  Frédéric Chopin, Polonaise-Fantaisie, Op. 61
  Franz Liszt, Après une Lecture du Dante, Fantasia quasi Sonata
  Franz Liszt, Etude Transcendental Nr. 12 : Chasse-neige
  Aleksandr Skriabin, 24 Préludes, Op. 11 (selection: Nrs. 1, 3, 6, 8, 11, 16 en 18)
  Sergei Rachmaninov, Etude-Tableaux, Op. 33 nr. 4
  Sergei Rachmaninov, Etude-Tableaux, Op. 39 nr. 2

  Mijn project baseert zich op de interactie tussen muziek en poëzie. Deze twee verschillende uitdrukkingsvormen hebben veel met elkaar gemeen en liggen in feite in het verlengde van elkaar. Ze versterken elkaar en brengen nieuwe emoties teweeg. Rachmaninov is een componist die de band tussen beide kunsten zeer goed begrepen en ervaren heeft. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Poëziecentrum Gent.

  Bio / Credits

  Cedric Troispont, geboren op 28 januari 1993 te Veurne, startte op tienjarige leeftijd zijn muzikale vorming aan het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) te Veurne. In de afdeling Nieuwpoort van de academie Muziek en Woord te Veurne volgde hij 8 jaar piano bij Marie-Claire Deleersnyder en 1 jaar bij Kristof Van Grysperre, 6 jaar slagwerk bij Jean-Marc Guesquiere en 3 jaar bij Michael Deleersnyder. In 2010 behaalde hij zijn einddiploma (H3 instrument) voor piano en slagwerk.

  Sinds 2004 is Cedric lid bij “Drumband El Fuerte” (in 2011 Showkorps El Fuerte) waarmee hij jarenlang prijzen heeft behaald: provinciale (2005,2007,2008), nationale (2005,2007,2008) en internationale (2008). In 2009 nam hij deel met El Fuerte aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en in 2010 aan de European Championship te Rastede (Duitsland).

  Sinds zijn elfde jaar perfectioneerde hij zijn muzikale vorming met verschillende pianokampen en pianostages: in Oostmalle, in Groot-Bijgaarden, in Italië en vervolgens in het noorden van Italië.
  In 2011 behaalde hij zijn diploma (ASO) in de richting Economie-Moderne talen na eerst 3 jaar Latijn-Wiskunde te hebben gedaan.
  Dit jaar studeert hij af als student Master 2 aan het Koninklijk Conservatorium van Gent waar hij pianolessen van Dhr. Vitaly Samoshko volgt. Voor Kamermuziek kreeg hij les van Kris Deprey, Filip Rathé, Frank Coppieters, Patrick Beuckels en Florian Heyerick, voor Harmonie en Contrapunt, van Dirk Cornelis en Simon De Poorter en voor Begeleidingspraktijk van Jan Devlieger.

 • At my graduation recital I will perform a programme by Romantic, late-Romantic and post-Romantic composers:

  Frédéric Chopin, Polonaise-Fantaisie, Op. 61
  Franz Liszt, Après une Lecture du Dante, Fantasia quasi Sonata
  Franz Liszt, Etude Transcendental Nr. 12 : Chasse-neige
  Aleksandr Skriabin, 24 Préludes, Op. 11 (selection: Nrs. 1, 3, 6, 8, 11, 16 en 18)
  Sergei Rachmaninov, Etude-Tableaux, Op. 33 nr. 4
  Sergei Rachmaninov, Etude-Tableaux, Op. 39 nr. 2

  This project is based on the interaction between music and poetry; these two forms of expression are closely related, and in fact complementary: they reinforce each other and merge, and are able to provoke new emotions. Rachmaninov had a very good understanding of these correspondences. This project was realized in collaboration with Poëziecentrum Ghent and was presented to the public in March 2016.contact

links

mentoren

 • Vitaly Samoshko