Euphonium recital

Gilles Demeurisse

bachelor landschaps- en tuinarchitectuur

 • Om mijn loopbaan aan het conservatorium af te ronden breng ik een recital van ongeveer een uur. Dat bestaat volledig uit solowerken voor euphonium. De bedoeling is om tijdens dit recital het euphonium in al zijn facetten te tonen. Zo komen zeker de lyrische en technische kant aan bod. Het programma bestaat uit vier werken, twee met pianobegeleiding en twee met begeleiding van een fanfareorkest.
  Als eerste werk breng ik 'Euphonium Concerto' van M. Ellerby, een van de meest uitdagende werken voor mijn instrument. De compositie tast alle limieten af van bereik, techniek en conditie. Vervolgens breng ik 'Fantaisie sur l'Ame en peine' van J. Demersseman, waarmee ik het klassiekere luik van mijn recital aansnij. 'Solitary Prayer' van M. Putz demonstreert de lyrische kant van het instrument en wordt gebracht met orkest om het kleurenpalet nog rijker te maken. Als afsluiter breng ik 'Over the Edge' van B. Watté, de titel van het werk verklaart de compositie.

  Bio / Credits

  Gilles Demeurisse (Izegem, 21/09/1993) begon zijn muzikale carrière op bugel aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Izegem. Later besloot hij over te schakelen naar euphonium en trok naar het kunsthumaniora van Gent waar hij les kreeg van Dhr. Geert Verschaeve.

  Na de middelbare school zette Gilles zijn studies verder aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij les kreeg van Dhr. Nick Ost. In 2011 werd Gilles laureaat van de Dexia Classics. Vervolgens koos Gilles om naar het conservatorium van Gent te gaan studeren, waar hij les krijgt van Dhr. Frank Vantroyen. Hier behaalde hij in 2014 zijn diploma 'Bachelor in de muziek' en vatte er zijn masterstudies aan.

  Gilles speelt geregeld als freelance-muzikant in orkesten zoals de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht, de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine en de Vlaamse Opera. In 2014 was hij principal euphonium van de European Youth Brassband te Schotland. In 2015 won Gilles de 'London Grand Prize Virtuoso' waarbij hij de kans kreeg om te soleren in de Royal Albert Hall te Londen. Daarbuiten is Gilles solo-euphonium bij de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem en principal euphonium bij Brassband Buizingen.

 • As the conclusion to my time at the Conservatory, I will present a one-hour recital with a programme consisting entirely of compositions for solo euphonium. The recital will reveal the euphonium in all of its facets, highlighting its lyrical as well as its technical sides. Accompaniment is provided by the piano, and by a brass band, on two pieces each.
  The opening composition is M. Ellerby’s Euphonium Concerto, one of the most challenging works for the instrument, exploring its limits in terms of range, technique and condition. Next up is the Fantaisie sur l’Ame en peine by J. Demersseman, which makes up the more traditional part of the recital. The lyrical side of the instrument is demonstrated in M. Putz’ Solitary Prayer, which will be performed with orchestra to make the palette even richer. The final work is ‘Over the Edge’ by B. Watté, a composition whose title is entirely to the point.

contact

links

mentoren

 • Frank Vantroyen