Masterproef Saxofoon

Joke Van lent

master uitvoerende muziek klassieke muziek

 • Met haar masterproef probeert Joke de veelzijdigheid van de saxofoon uit te spelen. Ze koos voor een gevarieerd en uitdagend programma op sopraan- en altsaxofoon waarin zowel het klassieke als het hedendaagse repertoire aan bod komt. Openen doet ze met ‘In Freundschaft’ van K. Stockhausen, een solowerk dat ze op sopraansaxofoon zal brengen en waarbij bewegingen en muziek hand in hand gaan. Vervolgens brengt ze de klassieke ‘Rhapsody’ van de recent overleden A. Waignein. Hierna volgt ‘Chronographie’, een virtuoos werk van M. Lysight dat gecomponeerd werd voor de Internationale Wedstrijd Adolphe Sax te Dinant. Afsluiten doet ze met ‘Buku’ van J. Ter Veldhuis voor altsaxofoon en boombox waarbij ze experimenteert met jazz klanken. De titel van het werk verwijst naar een opmerking van Charlie Parker over Dizzy Gillespie in een interview met Paul Desmond. Niemand begreep waarnaar Parker refereerde; een afgelegen plaats in Afrika of het Franse woord ‘beaucoup’? Die twee elementen werden verwerkt in het stuk.

  Bio / Credits

  Joke Van lent (Bornem, °06-04-1993) begon op zevenjarige leeftijd met accordeonlessen aan de academie voor muziek, woord en dans te Bornem. Vijf jaar later schakelde ze over naar sopraansaxofoon bij Aïda Van de Perre. Na een paar maanden werd ze lid van harmonie ‘Concordia et Amicitia’ waar ze momenteel nog actief is o.l.v. huidige dirigent Jo Schelkens. Ook werd ze lid van de bigband de academie van Bornem o.l.v. Paul Lauwers. Ze nam regelmatig deel aan muziekkampen (vzw Muzikamp) waar haar grote passie voor muziek ontstond en waar ze later ook zelf saxofoonlessen gaf.
  Op veertienjarige leeftijd ging ze studeren aan dé ! Kunsthumaniora te Antwerpen waar ze o.a. les volgde bij Aïda Van de Perre, Peter Verdonck, Eliot Lawson, Edwig Abrath, Koen Vanderreydt e.a.
  Van 2012 tot 2015 gaf ze saxofoon- notenleer- en kamermuzieklessen aan het JMA te Sterrebeek. Ze volgde masterclasses bij Pieter Pellens, Koen Dries en Joseph Wytko.
  Momenteel is ze actief als alt/sopraansaxofonist binnen l' Orgue de Sax, een saxofoonsextet met afgestudeerde saxofonisten van de conservatoria van Antwerpen, Leuven en Gent. Ze studeert dit jaar af aan het Koninklijk Conservatorium van Gent waar ze les krijgt van Koen Maas, Raf Minten en Rik Vaneyghen.

 • With her graduation work, Joke intends to display the versatility of the saxophone. She composed a varied and surprising programme for soprano and alto saxophone that features both the classical and the contemporary repertoire. She opens the set with K. Stockhausen’s In Freundschaft, a solo piece that she will render on the soprano sax, in which gestures and music interact. Next comes the classical Rhapsody by the recently deceased A. Waignein, Chronographie is a virtuoso piece that M. Lysight composed for the International Adolphe Sax Competition. The final piece on the programme is J. Ter Veldhuis’ Buku for alto saxophone and boombox in which the composer experiments with jazz sounds. The piece’s title refers to a remark by Charlie Parker about Dizzy Gillespie in an interview conducted by Paul Desmond. No one was sure what Parker referred to: some remote African town, or the French ‘beaucoup’? Both elements were incorporated in this composition.


contact

links

mentoren

 • Koen Maas
 • Raf Minten
 • Rik Vaneyghen